• Forside
  • Nyheder
  • Udveksling gav ny viden om anlægsfaget – og oplevelser for livet

Udveksling gav ny viden om anlægsfaget – og oplevelser for livet

For Sandra Arler bød udvekslingsrejsen som elev hos anlægsgartnervirksomheden OKNygaard på spændende oplevelser med nye fagteknikker, indblik i en anderledes arbejdskultur og ikke mindst personlig udvikling. Samarbejde mellem idverde Danmark, som OKNygaard er en del af, og idverde Tyskland gjorde oplevelsen mulig.

Selvom Danmark og Tyskland er naboer, er der stor forskel mellem de to lande. Også når det gælder fagteknikkerne inden for anlægsgartnerfaget. Det kan anlægsgartnerelev Sandra Arler skrive under på. Hun var i efteråret på et udvekslingsophold i Tyskland som en del af hendes elevforløb hos OKNygaard. Opholdet bød på mange spændende oplevelser – kulturelt, sprogligt og fagligt.  

Nyt land – nye teknikker
Hvis man spørger Sandra Arler, var det særligt spændende at prøve kræfter med anderledes fagteknikker.

”I Danmark etablerer vi f.eks. altid belægning på grus, som planeres og komprimeres, men i Tyskland bruger de i stedet skærver som underlag. Det er en helt anden måde at anlægge på, fordi behovet for afvanding er vigtigere i Tyskland end den præcision og stabilitet, som et grusunderlag giver’’, fortæller hun.

Egentlig skulle Sandra Arler have været på udveksling i Japan, men da hun pludselig stod uden læreplads, kom hun i kontakt med OKNygaard. OKNygaard greb muligheden og foreslog, at Sandra kom i lære og blev ’prøvekanin’ i et nyt samarbejde om udveksling med idverde. Sandra Arler kom derfor på udveksling fra oktober til december 2021 hos et af idverde Tysklands datterselskaber i Stuttgart.

I dag er Sandra Arler stadig i lære hos OKNygaard og skal til svendeprøve i efteråret.

’’Udvekslingen har givet mig flere faglige perspektiver og kompetencer, men det har også udviklet mig som menneske og givet mig en større selvstændighed, fordi jeg var alene afsted og måtte finde andre måder at kommunikere på, når mine tyske sprogkundskaber ikke slog til’’, fortæller Sandra Arler.

Et lærerigt samarbejde for alle parter
Også for OKNygaard har udvekslingen budt på gode oplevelser gennem samarbejdet med idverde i Tyskland. For administrerende direktør i OKNygaard, Ole Kjærgaard, er det netop én af fordelene ved at være en del af en større, international anlægsgartnergruppe som idverde.

”Det giver rigtig god mening at hjælpe hinanden. I de forskellige lande gør vi tingene forskelligt, og vi har forskellige ting, vi er rigtig gode til. Med et elevsamarbejde på tværs af landegrænser opnår vi ny viden, nye erfaringer, og vi får udviklet en bredere faglighed. Det er ambitionen, at vi får iværksat endnu flere udvekslingsophold. Både hvor vores elever får mulighed for at besøge andre idverde-datterselskaber, men også at vi i OKNygaard får udvekslingselever fra fx England, Tyskland, Frankrig, Holland eller Schweiz’’, afslutter Ole Kjærgaard, adm. direktør hos OKNygaard.

Seneste nyheder

Flere nyheder