• Forside
  • Nyheder
  • Ny uddannelse giver indsatte grønne fingre – og mod på fremtiden

Ny uddannelse giver indsatte grønne fingre – og mod på fremtiden

280220231677567650.jpeg

Manglende uddannelsesbevis, begrænset erhvervsnetværk og mødet med fordomme gør det svært for indsatte og tidligere straffede at gøre drømmene om et nyt liv til virkelighed. Anlægsgarterkoncernen idverde og High:five Fonden vil med et nyt uddannelsesforløb ruste indsatte i udslusning til et nyt liv i samfundet.

I flere danske fængsler er uddannelsesforløb med til at give de indsatte bedre muligheder for at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. Særligt bygge- og anlægsuddannelser har stor interesse. I Sdr. Omme Statsfængsel kan de indsatte se frem til endnu en uddannelsesmulighed, når anlægsgartneruddannelsen som noget nyt bliver udbudt.

Bag uddannelsesforløbet står idverde og High:five Fonden med bidrag fra Jordbrugets Uddannelsescenter. High:five Fonden har til formål at hjælpe private og offentlige virksomheder med at etablere job- og uddannelsespladser til unge, der risikerer marginalisering grundet kriminalitet. Også Kriminalforsorgen er en vigtig partner i det offentlige-private samarbejde, da de både lægger rammer og økonomi til forløbene og har et stærkt resocialiseringsfokus, der muliggør forløbene i første omgang.

Det første uddannelsesforløb i Sdr. Omme starter i sommeren 2023, hvor 10-12 indsatte skal gennemgå et fire uger langt forløb, inden de står med et uddannelsesbevis i hånden. Dertil kommer ambitionen om at skabe nye netværk, opruste kompetencer – og måske endda skabe en fornyet tro på fremtiden blandt de indsatte.

Det handler om at styrke udvikling og opkvalificere
For idverde er partnerskabet med High:five Fonden et vigtigt led i at løfte sit ansvar som virksomhed ved at hjælpe flere på arbejdsmarkedet, fortæller Claus Rosendahl, HR-direktør i idverde Danmark:

”Vi ser i partnerskabet med High:five Fonden en oplagt mulighed for at dele vores viden og skabe en stærkere forbindelse til arbejdsmarkedet for udsatte mennesker, hvilket vi på tværs af vores datterselskaber OKNygaard, Malmos, Grøn Vækst, Lauge Bonde og Zinco allerede har gode erfaringer med. Som en stor virksomhed ser vi det som et naturligt ansvar at inspirere andre virksomheder til at fokusere på kompetencer og motivation blandt den enkelte – og ikke deres baggrund”, afslutter Claus Rosendahl.

Motiverende at opleve udvikling
OKNygaard har netop været med i et undervisningsforløb for anlægsgartnerfaget i fængslet Søbysøgård. Her underviste anlægsgartner Dennis Mathiesen fra OKNygaards afdeling på Fyn i to uger – og faktisk var forløbet det andet af slagsen, han har undervist i på stedet, for det er en spændende opgave at være med til, fortæller han:

”Jeg synes, det er et spændende miljø at være del af. Det kan godt være omgivelserne er anderledes, og eleverne har en anden historie end øvrige elever, men jeg mener, at alle fortjener en chance til. De indsatte er engagerede og interesserede. Som underviser er det motiverende at se den udvikling, de gennemgår på to uger. Som en del af forløbet skal de lære at anlægge fliser i mønstre og lære planters navne på dansk og latin. På de to uger var det tydeligt at se en læringsproces hos eleverne og den glæde, de oplevede ved at løse opgaverne, selvom de to uger forinden ikke troede, det var muligt ”, afslutter Dennis Mathiesen.

Dennis Mathiesen er erfaren som underviser og har med egne ord haft med planter, belægning og elever at gøre siden 1976. Han har tidligere været ansat som gartner i Ringe Statsfængsel og har bl.a. undervist i gartnerfaget i Kriminalforsorgen og hos arbejdstræningsuddannelsen TAMU.

Virksomheder giver værdi til uddannelserne
Hos High:five Fonden sætter de stor pris på, at idverde vil træde ind i uddannelsesforløbet, fortæller Lisbeth Olsen, udviklingschef i High:five Fonden:

”Det er guld værd, når vi etablerer partnerskaber, som vi har gjort med idverde, for virksomhederne giver forløbene en hel anden værdi for de indsatte. Der bliver vist en tillid til dem – og en interesse i dem og deres kompetencer. Med virksomhedernes bidrag kan vi samtidig skabe uddannelsesmuligheder, der svarer til dem uden for murene. Beviset har præcis samme gyldighed, og det giver de indsatte en vigtig succesoplevelse med i bagagen sammen med muligheden for at starte et nyt liv op”, afslutter Lisbeth Olsen.

 

idverde arbejder for samfund, miljø og mennesker
idverde har som overordnet mål at øge biodiversiteten, bidrage til et bedre miljø og skabe trivsel. Til det formål er der udarbejdet en bæredygtighedsstrategi med fokus på at forbedre sociale, miljømæssige og samfundsmæssige indsatser.

Strategien indeholder bl.a. mål om at øge antallet af stillinger for mennesker med udfordringer på arbejdsmarkedet, sikre høj medarbejdertrivsel, mindske CO2-udledningen, øge biodiversiteten og genbruge flere ressourcer. Samtidig er der også fokus på vidensdeling og innovation.

Seneste nyheder

Flere nyheder