• Forside
  • Nyheder
  • København Zoo åbner dørene for ny wombat-sikret australsk have i samarbejde med anlægsgartner OKNygaard

København Zoo åbner dørene for ny wombat-sikret australsk have i samarbejde med anlægsgartner OKNygaard

101020221665403960.jpeg

Det er ikke hver dag, at medarbejderne hos OKNygaard, der er Danmarks førende anlægsgartner, kan arbejde til lyden af løvebrøl og søløver i baggrunden. Det har dog været tilfældet siden juli, hvor et lille hold anlægsgartnere har stået for at anlægge Kronprinsesse Marys Australske Have i København Zoo.

Anlægget, der er muliggjort med donationer fra bl.a. Augustinus Fonden og Knud Højgaards Fond, er en udvidelse af det eksisterende tasmanske område i København Zoo. Med det nye anlæg bliver der mere plads til havens nuværende australske arter som wombatter, men anlægget får også nye beboere i form af bl.a. latterfugle, klippekænguruer, kakaduer og rosella parakitter.

H.K.H. Kronprinsesse Mary tog første spadestik til anlægget den 2. februar 2022 i anledning af hendes 50-års fødselsdag.


En anderledes, men spændende opgave

For OKNygaard, der bl.a. er kendt for at lave grønne byrum og klimatilpasning, har det været en anderledes opgave at etablere den australske have, fordi projektet etableres med dyrehold som formål og dermed andre udførselstekniske krav end vanligt. Bl.a. lagde anlægsgartnervirksomheden ud med at grave næsten en meter jord af i wombatternes området for at kunne etablere et underjordisk sikkerhedsnet, der skal forhindre dyrene i at grave sig ud af deres del af anlægget. De mange m3 jord blev efterfølgende lagt tilbage i anlægget.

Udover terræn- og højderegulering har OKNygaard stået for at anlægge kabler til strøm samt vandledninger til de pumpesystemer, der skal forsyne havens nye sø og mange vandfald. Der etableres også sprinklersystemer, så de mange planter og græsarealer fremstår grønne og frodige hele året.

Med flere bede, træer og snoede stisystemer vil gæsterne blive ført gennem den store gennemgangsvoliere, hvor de bliver mødt af klipper, vandområder, græsarealer og grønne områder. Planterne, der er udvalgt af København Zoo og landskabsarkitekt Finn Jørsboe, tæller både danske hjemmehørende arter, men også palmer, eukalyptus og bregner, der er kendetegnende for de karakteristiske australske søområder kaldet ’Billabongs’.


Begrænset plads krævede lavteknologisk løsning

Inden anlægsgartnervirksomheden gik i gang med anlægsprojektet, var det store voliere-net og de kraftige bæresøjler allerede etableret. Derfor måtte meget af OKNygaards arbejde foregå med mindre maskiner eller med manuelt arbejde, hvor bl.a. jord blev flyttet med trillebør, fordi der ikke var plads til en gravemaskine. Det har dog ikke taget modet fra Christian Brogaard, der er formand hos OKNygaard i Farum. Tværtimod.

”Når man ikke kan gøre, som man ’’plejer’’, sætter det større krav til os som anlægsgartnere. Både bygherre og landskabsarkitekten har heldigvis været meget åbne og givet os god mulighed for at bidrage med vores ekspertise i løbet af processen. Vi har i fællesskab fået etableret et rigtig flot og velfungerende anlæg’’, fortæller han.


Faktaboks:

Projektet på cirka 1.600 m2 er udarbejdet i samarbejde med landskabsarkitekt Finn Jørsboe og København Zoo. Kronprinsesse Marys Australske Have åbner for offentligheden den 26. oktober 2022.

 

Seneste nyheder

Flere nyheder