• Forside
  • Nyheder
  • Eventyrlig naturoplevelse på toppen af H.C. Andersens hus

Eventyrlig naturoplevelse på toppen af H.C. Andersens hus

010820221659337321.jpeg

Det summer af naturens eget liv overalt omkring Det Ny H.C. Andersens Hus i Odense. Med over 9.000 m2 H.C Andersen-inspireret oplevelseshave er der skabt en helt unik ramme omkring den store forfatters mange fortællinger.

 

Med placeringen midt i Odense ligger museet Det Ny H.C. Andersens hus næsten side om side med det gule hus, som var eventyrdigterens fødehjem. To-tredjedele af museet er etableret under jorden og derfor vokser eventyrhaven i flere niveauer og som taghave. Haven er designet af den berømte japanske arkitekt Kengo Kuma, Cornelius Vöge samt MASU Planning og komponeret som en vandring gennem snoede stier og forskellige stemninger i de mange haver, der skal lede tankerne hen på H.C. Andersens mange scenografier.

Bøgehækkene er dyrket specielt til projektet og danner tilsammen de bugtende stier, som er et særligt kendetegn for Det Ny H.C. Andersens Hus. For at skabe dette eventyrlige univers er de mange bøgeplanter først nummereret, målt og beskåret nøjagtigt til de individuelle hække og sidenhen omhyggeligt sat på plads i rigtig rækkefølge. I ’’Den Dunkle Have’’ plantede OKNygaard, udførende anlægsgartner på projektet, de mange fyrretræer med kran, herunder den store skovfyr på toppen, som vejede godt 1,7 ton. I ’’Den Forsænkede Have’’ er der plantet en eg på lige godt 1,7 ton samt adskillige rødel og taksbuske, som anlægsgartnervirksomheden ligeledes fik løftet ind med kran.

’’Alle træer er forankret med en ”bundopbinding”, hvor der er lagt et gitter under rodklumpen, som spændes fast med stropper. Træet holdes fast af sin egen vægt og stabiliseres af gitterets flade. Gitteret er fuldstændig usynligt og dermed perfekt til et projekt, hvor man vil bevare den legende illusion af, at haven på magisk vis er opstået i pagt med naturen og med museet, som nærmest ser ud til at skyde op af jorden blandt planter og træer’’, udtaler Mille Lindemark, der er anlægsgartner hos OKNygaard Fyn. De træer, buske og blomster, som OKNygaard plantede sidste år, står nu flot og summende mellem de mange besøgende.


Fra magisk haveanlæg til nænsom pleje

OKNygaard er landsdækkende anlægsgartner og klimaentreprenør, og virksomheden beskæftiger flere end 600 medarbejdere i højsæsonen. Det er virksomhedens anlægsafdeling, der har stået for etableringen af haven, mens det lige nu er OKNygaards driftsfolk, der står for den daglige renhold af haven og havens belægninger.

’’Man bliver glad af at bevæge sig rundt i haven og møde de mange glade besøgende, opleve summende insekter og beplantning med alskens udtryk. Vi er meget glade for, at vi fortsat får mulighed for at besøge og vedligeholde denne eventyrlige have, der giver en ekstra værdi for både mennesker, dyr og natur’’, fortæller Trine Maria Albertsen, der er driftsleder hos OKNygaard Fyn.

Seneste nyheder

Flere nyheder