Behov for nytænkning af affaldshåndtering i byerne

Med nedlukningen af samfundet har danskerne fået øjnene op for naturens glæder. Flere bruger naturen i det daglige og der er mange besøgende i Københavns parker hver dag. Især når vejret viser sig fra sin solrige side. For virksomheden OKNygaard betyder det mere arbejde.

’’Vi tømmer skraldespande og opsamler affald flere steder for Københavns Kommune, bl.a. i Enghaveparken. Hvor vi førhen kunne nøjes med at fjerne affald i parken cirka tre gange ugentligt, gør vi det lige nu hver dag for at sikre, at affaldsspandene ikke flyder over, eller at de bliver gennemrodet af sultne fugle’’, fortæller Martin L. Piechnik, der er driftsleder hos OKNygaard i Glostrup. Han bekræfter, at det især er i sommerhalvåret, at den manglende plads i affaldsspandene skaber problemer.

Mange nyder frokosten i det grønne. Derfor er det især madindpakning, dåser, flasker og tidligere også mundbind, der får lov til at ligge efterladt hen i Københavns parker. Særligt pizzabakkerne er et problem, fordi bare én enkelt pizzabakke får de små skraldespande til at flyde over.


Ikke tidsvarende i forhold til mængden og typen af affald

’’Der er behov for større skraldespande og affaldscontainere i bybilledet. De nuværende skraldespande er simpelthen forældede, både i forhold til volumen og udformning. De er ikke tidssvarende til mængden og typen af affald’’, fortæller Martin L. Piechnik fra OKNygaard og forklarer: ”Hvis den nærmeste affaldsspand er fyldt, så lægger mange bare affaldet ovenpå i stedet for at tage den næste skraldespand, som ofte kun er få meter væk”.

Han fortæller, at man i Københavns Kommune har stort fokus på udfordringen og er åbne overfor løsningsforslag fra både samarbejdspartnere som OKNygaard og borgere, så man i fællesskab løser udfordringen.


Nytænkning og modernisering af affaldshåndtering i byerne

For at komme affaldsproblemet til livs har OKNygaard lavet forsøg på Enghave Plads og Sønder Boulevard, hvor der nu er opsat store affaldscontainere med låg og særlige ’pizzabakke-containere’.

’’De fleste vil jo gerne smide deres affald i skraldespanden i stedet for ved siden af, så de store affaldscontainere har haft en tydelig positiv effekt på mængden af affald omkring Enghave Plads’’, afslutter Martin L. Piechnik. Han ser en interessant mulighed ved de nye, intelligente affaldsspande, som selv hjælper med at løse affaldshåndtering i byerne mere effektivt. Med solceller på toppen kan affaldsspanden bl.a. komprimere affaldet, den kan selv fortælle, hvornår den er fyldt og man kan få ét samlet overblik over flere affaldsspandes fyldningsgrad via geo-mapping.

Seneste nyheder

Flere nyheder